60-lecie Hotelu Mercure Poznań

Szef kuchni w kultowym Hotelu Mercure zaprasza na kulinarną podróż w przeszłość. Z okazji jubileuszu kucharze hotelowej restauracji odtworzą smaki sprzed lat.

Stare zdjęcie Hotelu Mercure Poznań. Zdjęcie jest wyświetlone na rzutniku. W lewym dolnym rogu znak wodny www.POZnan.travel.pl - grafika artykułu
60-lecie Hotelu Mercure Poznań fot. Jakub Pindych

Symbol Poznania 

Hotel Mercure Poznań został wybudowany w 1964 roku jako pierwszy luksusowy obiek oddany do użytku w czasach PRL-u. Powstał z inicjatywy ówczesnej władzy Poznania i zarządu Międzynarodowych Targów Poznańskich. Jego przeznaczeniem było zapewnienie wygodnego wypoczynku dla gości, którzy odwiedzali miasto. Było to ważne wydarzenie zarówno dla samego miasta, jak i dla MTP. Otwarcie Hotelu Mercure zapobiegło przeniesieniu Targów do innego miasta.   

Hotel stał się ważnym punktem na mapie miasta. Już od początku budowy poznaniacy i poznaniacy z zaciekawieniem śledzili postępy. To również mieszkańcy wybrali nazwę hotelu w konkursie lokalnych dzienników. Do dzisiaj Hotel Mercure jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych budynków w Poznaniu oraz szczególnym miejscem spotkań.  

Wyjątkowa konstrukcja i wnętrza 

Podczas projektowania architekci Hotelu Mercure zainspirowali się bryła budynku UNESCO w Paryżu. Nowoczesne wnętrze restauracji, korytarzy i pokoi gościnnych zostały ozdobione manufakturą ze specjalnie stworzonego zakładu doświadczalnego przy Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych w Poznaniu.  

Kulinarna podróż w przeszłość 

Z okazji 60-lecia otwarcia Hotelu Mercure szef kuchni Mikołaj Adamczyk zaprasza do skosztowania historycznego menu hotelowej restauracji. We współpracy z ówczesnym szefem kuchni Wojciechem Wiciakiem stworzyli kartę retro, która przeniesie smakoszy do lat siedemdziesiątych i osiemdziesiątych. 

W menu znajdą się takie przysmaki jak: łosoś w galarecie, sandacz "Colbert", tournedos z polędicy na grzancie "Rossini z sosem maderowym" oraz legendarny krem owocowy "Merkury". To oczywiście tylko wybrane pozycje, bo na kartach czeka jeszcze więcej smakowitości.  

A na deser... 

Hotel Mercure to nie tylko luksusowy wypoczynek i wykwintna kuchnia. To także jedna z najbardziej znanych cukierni w Poznaniu, która słynie z torcików na Dzień Babci (o czym pisaliśmy tutaj) i rogali świetomarcińskich.  

Niezawodna kadra 

Hotel Mercure to przede wszystkim pracownicy, którzy od lat prowadzą i dbają o renomę budynku. Pierwszy zespół wywodził się z hotelu Bazar, a wielu z obecnych pracowników to właśnie wychowankowie pierwszej kadry. Najwyższe standardy obsługi klientów oraz oferty gastronomicznej, to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie.